Çimen Et - 0(332) 712 22 33 - 713 66 04

Çimen Et - Kırmızı Etin Faydaları

Kırmızı Etin Faydaları

Kırmızı Etin Faydaları
Kobalamin
 olarak ta adlandırılan B12  suda eriyen bir vitamindir.
 Diğer suda eriyen vitaminlerden farklı olarak vücut dokularında depolanabilir. Bu yüzden eksiklik belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir. 
Vitamin B12 hayvansal gıdalarda bulunur.Karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir. Özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır.Protein oluşumunda aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folic asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır. 
B12 vitamini ince barsaklarda emilir. Diyetle yetersiz alınım, bazı hastalıklar sebebi ile ince barsaklardan yetersiz emilim B12 vitamin eksikliğini oluşturur.
Hafif derecede B12 eksikliği çok sık görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler verir.
Ağır vitamin B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. alıcı sinir harabiyetine yol açabilir.
Yaş ilerledikçe vitamin B12 eksikliğinin görülme sıklığı artmaktadır. Araştırmalar 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık % 40 ında vitamin B12 eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülmektedir. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir.
Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir.
Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.
Çocuklarda görülen astımların, depresyonun, şeker hastalığına bağlı nöropatilerin, düşük sperm sayısı ve spermlerdeki hareket yetersizliğinin tedavisinde de B12 vitamini kullanılmaktadır. 
HIV pozitif kişilerin % 35 inde vitamin B12 eksikliği olduğu bulunmuştur. Yararı tam olarak kanıtlanamasa da AİDS tedavisinde vitamin B12 eklenmektedir.

Vitamin B12 Kaynakları:
Dana eti, dana karaciğeri,böbrek,süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz.

Vitamin B12 nin kanıtlanmış yararları:

  • Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar.
  • Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar.
  • Pernisiyöz anemi tedavisinde kullanılır.
  • Mide barsak sisteminin bir kısmı cerrahi olarak çıkartılmış hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
  • Vejeteryanlarda ve birtakım emilim bozukluğu olan hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
  • Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir.

Vitamin B12 nin kanıtlanmamış ancak olası yararları:

  • Akıl ve sinir hastalıklarında faydalı olabilir.
  • Mikrobik hastalıklara karşı direnci arttırır.
  • İştahı arttırır.
  • Ortalamanın altındaki boy uzunluklarında yararlıdır.
  • Öğrenme ve bellek kapasitesini geliştirir.
  • Enerjiyi arttırır.

 

PİLİÇ VE SAĞLIK
Niçin Piliç Eti?
Beyaz eti (Piliç Eti) kırmızı et (Dana ,Koyun vs.) ile karşılaştırdığımızda liflerinin kısa olması nedeniyle sindirimi çok kolaydır. Vücudun ihtiyacı olan mineraller(demir,çinko), Amino Asitler ve vitaminler (B2,B6,B12) piliç etinde bol miktarda vardır. Ayrıca doymamış yağ asit oranı kırmızı ete göre gayet yuksek olduğundan kalp ve damar hastaları çekinmeden piliç etini tercih etmelidir. Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde, kolesterol ve yağ seviyesi çok düşük olan piliç eti diyetlerde tavsiye edilmektedir. Tavuk, piliç, hindi gibi beyaz etler, bileşimleri açısından insan beslenmesi için çok önemli olan iyi birer protein kaynağıdır. Piliç etinde bulunan selenyum, kansere yakalanma riskini düşürüyor. Eksik alındığında yorgunluk, kabızlık, bacak krampları gibi rahatsızlıklara yol açan potasyum açısından zengin olan piliç etinin, kalorisi düşük olduğu için, formunu korumak isteyenler tarafından da talep görüyor. Yeterli ve dengeli beslenme açısından tavuk, hindi gibi beyaz etler kırmızı et yerine tercih edilmelidir.

Piliç Etinin Sağlıklı Koşullarda Saklanması
Piliç eti diğer hayvansal ürünler gibi çabuk bozulabilir ürünler( et, balık ve süt ürünleri) gibi çabuk bozulabilir. Bunun için piliç etini pişmiş de olsa buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabının sıcaklığı 4°C veya daha düşük olmalıdır. Pişmiş ve çiğ yiyecekler buzdolabında ayrı ayrı bölmelere saklanmalıdır Yiyecekler soğutulmak amacıyla oda sıcaklığı ortamında bırakılmamalıdır Et, tavuk veya balık ürünleri, buzdolabında veya soğuk suda çözündürülmedir. Donmuş yiyeceklerin buzu eritildikten sonra tekrar buzluğa koyulmamalıdır.

Sağlıklı Bir Zayıflama İçin Yapılması Gerekenler
Kırmızı etin yerine daha az yağlı olan Beyaz Eti tercih edin. 
Kararlı ve sabırlı olun! Hedef kilonuzu 5'şer kg olarak 1- 2 aylık sürelere bölün. 
Az ve sık yemek yeyin. Asla öğün atlamayın. 
Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakının 
Az ve uygun yağ tüketin, salatalarınızı asla yağsız yemeyin 
Tuzu çok az kullanın. 
Etiket bilgisi net ve anlaşılır olmayan hazır gıdaları tüketmeyin. 
Günde 2-2,5 litre su tüketin, susamadan da su için 
Fast-Food tüketimine dikkat edin. 
Mutlaka kahvaltı yapın. 
Hareket edin ve spor yapın

Dengeli Beslenin